Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да

...
Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да
Коментари Харесай

МП предлага да се отмени инвестиционното гражданство

Министерство на правосъдието предлага приемането на българско гражданство от чужденци против вложения да отпадне, оповестяват от Министерски съвет. Това се планува да стане с изменение в Закона за българското поданство, като от него ще отпаднат член 12а и 14а., които разрешават на лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство на тези учредения, са получили позволение за непрекъснато престояване заради направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв. или са вложили сума над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на статут на български жител или на някой от идващите стадии на производството се оказва, че инвестицията не е налична поради осъществена продажба на закупените скъпи бумаги или заради осъществени други разпоредителни дейности.

Необходимостта от анулация на опциите за придобиване на българско поданство посредством вложения се обуславя от липсата на действителни вложения в родната стопанска система, защото по този метод не се разкриват нови работни места.

В свое писмо от месец юни предходната година Европейската комисия изразява безпокойствие от продължаващата в Република България законова опция за придобиване на българско поданство по натурализация в подмяна на авансово избрани заплащания. Според Европейска комисия по този метод страната ни постанова на други държави- членки задължението да признават за жители на Европейски Съюз лицата, натурализирани на това съображение, и да им дават всички права, произлизащи от този главен статут.

Премахването на капиталовото поданство е един от уговорките, поети от правосъдния министър Надежда Йорданова. В началото на седмицата ДПС внесоха сигнал в ДАНС, с който желаят да се проверява цялата история на практиката да се дава поданство против вложения.

Още при започване на 2019 г. Европейската комисия излезе с отчет, в който се показва, че В три страни членки, измежду които и България, се ползват схеми за даване на поданство на инвеститори при условия, които не са толкоз строги, колкото елементарните режими за натурализация.

В средата на септември основният прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от метода, по който се получава така наречен " капиталово поданство ". Това стана откакто през октомври 2018 година представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната организация за българите в чужбина по следствие на схеми за продажба на българско поданство. Резултати от следствието обаче до този миг по този начин и няма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР